Achteraf kijk je een koe in de kont
Bij dit nieuws item vindt u een bijlage van een oud document over de omgeving van Kethel. Het is geschreven door Prof. Dr Ir J. T, P. Bijhouwer, niet de minste aan zijn titels te zien. Hij werd door de Gemeente Schiedam gevraagd onderzoek te doen naar een locatie voor een Tuindorp, nabij het dorp Kethel in maart 1947. Want, zelfs al waren ze aan de wederopbouw bezig, en waren woningen erg hard nodig, gedegen onderzoek was een must voor een mooie toekomst van Schiedam.
Hij had dit over het terrein te zeggen: 'Toen de eerste gemeenschappelijke terreinverkenningen werden verricht bij Kethel en bij de Vijfsluizenvaart, bleek het gebied dat om zijn ligging was uitgezocht voor het tuindorp, wel het minst geschikt door zijn grondgesteldheid. Wij vonden daar een venig, drassig weidecomplex dat over grote uitgestrektheid nauwelijks boven het water in de slootjes uitstak.'
Er zitten in dit document ook getekende kaarten, die ziet u hier onder:
De linker kaart is het gebied zoals gevonden. De rechter kaart is het gebied met de beoogde wijk(en).
De donkere plekken op de linker kaart is wat men noemt een 'veenkom met geringe kleimenging'. Het gestippelde gebied (kleine vinkjes) is veen met kleidelen. Het gearceerde gebied is het (door de Maatschappij Wilton-Fijenoord) aangelegde Sportpark Kethel, dat samen met het Princes Beatrixpark ter compensatie voor het voormalige Sterrenbos is gekomen. Daar werd destijds door Wilton-Feijenoord een dok gebouwd. Zoals u ziet is Tuindorp op de 'veen met kleidelen' gebouwd en het Sportpark Kethel ogenschijnlijk ook. Echter als je er een kaart van google maps overheen legt, ziet u het volledige plaatje. Kijk maar eens:
Zoals u ziet is een groot deel van het sportpark op een veenkom gebouwd. Hele slechte bodemgesteldheid. Waar ze in de jaren '40/'50 het Tuindorp niet op hebben gebouwd. Ze kozen toen een minder slecht plekje voor een nieuwe wijk. En als die minder slechte grond al zorgt voor de vele verzakkingen in het tuindorp. Wat zou er dan gebeuren als je op d at soort plekken bouwt, zult u zich af vragen? Daarvoor hoeft u alleen maar naar de wijken Windas en 'Sveapark' te kijken, die zijn later en met minder zorg voor de ondergrond gebouwd (op de o-zo beruchte veenkommen) . Misschien wel onder leiding van arrogante winstzuchtige aannemers met 'nieuwe technieken'.
Eigenlijk is dit weer zo een historisch punt voor 'Groen' Schiedam (volgens de certificaten). Of het de boeken in gaat als een ramp of een succes is in handen van het College en de Raad (ik hoop dat er wel grondig objectief onderzoek wordt gedaan en niet alleen maar gekeken wordt naar mooie plaatjes van de aannemer).
Hoe dan ook het gaat de boeken in, al moet ik er zelf een boek over schrijven!
Hee grappig, dat lijkt wel een soort kommetje!!